Kado van Jo en Mo

Zaaikalender, wanneer kun je wat zaaien?

Een zaaikalender is een handige manier om te ontdekken wanneer je wat het beste kan zaaien. Goed nieuws, er zijn verschillende bloemen en vruchten die het hele jaar door kunnen worden gezaaid, maar het hangt af van het klimaat en de groeiomstandigheden.

Zaaikalender het hele jaar door

 1. Bloemen:
 • Oost-Indische kers: Deze eenjarige bloemen zijn gemakkelijk te kweken en kunnen in de meeste klimaten het hele jaar door worden gezaaid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en groeien goed in de volle zon of gedeeltelijke schaduw.
 • Afrikaantjes: Afrikaantjes zijn ook eenjarige bloemen die het hele jaar door kunnen worden gezaaid. Ze zijn gemakkelijk te kweken en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder geel, oranje en rood. Ze gedijen goed in de volle zon.
 • Cosmea: Cosmea is eenjarige bloem die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Ze zijn gemakkelijk te kweken en kunnen in de meeste klimaten het hele jaar door worden gezaaid. Cosmea groeit goed in de volle zon.
 1. Vruchten:
 • Aardbeien: Aardbeien kunnen in veel klimaten het hele jaar door worden gezaaid, afhankelijk van de soort. Ze kunnen binnen of buiten worden gekweekt en zijn relatief gemakkelijk te kweken. Aardbeien hebben wel veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien.
 • Paprika’s: Paprika’s zijn een groente, maar technisch gezien zijn het vruchten. Ze kunnen in de meeste klimaten het hele jaar door worden gezaaid en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Ze hebben veel zonlicht nodig en moeten regelmatig worden bewaterd.
 • Tomaten: Tomaten zijn een populaire vrucht die het hele jaar door kan worden gezaaid, afhankelijk van het klimaat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en zijn gemakkelijk te kweken. Tomaten hebben veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke plant anders is en dat de groeiomstandigheden van invloed zijn op hun vermogen om te groeien en te bloeien. Daarom is het altijd het beste om te controleren welke soorten bloemen en vruchten geschikt zijn voor jouw specifieke klimaat en groeiomstandigheden.

Tips voor zelf zaaien

Zelf zaaien is ook een leuke en ontspannende activiteit die kan leiden tot een gevoel van voldoening en trots wanneer de planten uiteindelijk groeien en bloeien.

Hieronder vind je enkele tips voor het zelf zaaien van bloemen, planten en vruchten:

 1. Kies de juiste zaden: Het is belangrijk om de juiste zaden te kiezen voor de planten die je wilt laten groeien. Zorg ervoor dat je de juiste zaden koopt voor het klimaat waarin je leeft en voor de specifieke omstandigheden van je tuin of balkon.
 2. Kies de juiste tijd: Elk type plant heeft zijn eigen optimale zaaitijd. Zorg ervoor dat je de juiste tijd kiest om je zaden te planten. Dit kan variëren van het vroege voorjaar tot het late najaar, afhankelijk van de soort plant. Raadpleeg een zaaikalender.
 3. Kies de juiste plek: Kies de juiste plek om je zaden te planten. Sommige planten hebben volle zon nodig, terwijl andere planten beter groeien in de schaduw. Zorg ervoor dat je de juiste plek kiest voor de planten die je wilt laten groeien.
 4. Bereid de grond voor: Zorg ervoor dat de grond waarin je de zaden plant goed is voorbereid. Verwijder onkruid en stenen, maak de grond los en voeg indien nodig compost of meststof toe. Dit zorgt ervoor dat de zaden de beste kans hebben om te groeien.
 5. Plant de zaden: Plant de zaden volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de zaden voldoende ruimte hebben om te groeien en dat ze niet te diep of te ondiep worden geplant.
 6. Water de zaden regelmatig: Het is belangrijk om de zaden regelmatig water te geven, vooral tijdens de eerste weken na het planten. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt.
 7. Verzorg de planten: Zodra de zaden zijn ontkiemd en beginnen te groeien, is het belangrijk om de planten goed te verzorgen. Dit kan variëren van het snoeien van de planten tot het geven van extra meststoffen.

Het zelf zaaien van bloemen, planten en vruchten is een geweldige manier om je tuin of balkon te verfraaien en een gevoel van voldoening en trots te ervaren. Raadpleeg een zaaikalender voor het juiste moment of kies één van de genoemde bloemen/vruchten die het hele jaar door gezaaid kunnen worden.

zadenpakket_kleincadeautje_groenevingers_zaaien_zelfzaaien_paperartcards_kleinigheidje_giftsbygotts_hellopoppy_poppy_klaproos_kweekjeeigenklaproos hoera_verjaardag_slinger_verjaardagsslinger_hiphiphooray_hooray_groeislinger_bloemzaadjes_nikoniko_giftsbygött's_growin_garland tijdvoorthee_theekruiden_lavandel_citroenmelisse_zadenmix_paperart_brievenbuscadeau_thee_giftsbygötts