Kado van Jo en Mo

Vrijwilligers, 7 ideeën om hen te bedanken

Vrijwilligers, in Nederland zijn het er naar schatting jaarlijks ruim 5,5 miljoen. Vrijwilligerswerk is werk dat onbetaald en vrijwillig wordt verricht. Dat kan zijn op de sportclub of in de kerk, maar steeds meer ook in de zorg en in het welzijnsdomein. Vrijwilligerswerk is een belangrijke manier waarop mensen bijdragen aan de maatschappij en is vaak van onschatbare waarde voor organisaties die zonder hun inzet niet kunnen bestaan. Het doen van vrijwilligerswerk kan ook voor de persoon zelf zelf positieve effecten hebben, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het opbouwen van sociale contacten en het vergroten van het gevoel van eigenwaarde.

7 tips om te bedanken

Natuurlijk wil je de vrijwilligers ook bedanken voor hun inzet en daar hebben we zeven ideeën voor op een rij gezet.

  1. Persoonlijke bedankbriefjes: Schrijf een persoonlijk bedankbriefje voor elke vrijwilliger en bedank hen voor hun tijd en inzet. Het toevoegen van specifieke voorbeelden van de bijdragen die ze hebben geleverd, zal hun inzet extra waarderen.
  2. Certificaten: Geef vrijwilligers een certificaat als blijk van waardering voor hun inzet en betrokkenheid. Zorg ervoor dat het certificaat aangepast is aan de specifieke bijdrage van de vrijwilliger.
  3. Bedankkaarten: Stuur bedankkaarten naar de vrijwilligers om hen te bedanken voor hun inzet. Je kunt gepersonaliseerde kaarten maken met een afbeelding die past bij de organisatie of bij de activiteit waarvoor ze hebben geholpen.
  4. Geschenkmanden: Geef vrijwilligers een geschenkmand met producten die ze kunnen gebruiken of die aansluiten bij hun interesses. Je kunt bijvoorbeeld een mand samenstellen met lokale lekkernijen, een boek dat past bij hun interesse of een geschenkbon voor een lokaal restaurant.
  5. Erkenningsevenement: Organiseer een evenement om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Dit kan een speciale lunch zijn of een informeel samenzijn waarbij je hen persoonlijk kunt bedanken. Je kunt ook tijdens dit evenement de vrijwilligers in het zonnetje zetten door bijvoorbeeld een certificaat uit te reiken.
  6. Sociale media: Bedank vrijwilligers ook op sociale media en laat zien hoe belangrijk hun bijdrage is voor de organisatie. Dit kan een simpele post zijn op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn waarin je alle vrijwilligers bedankt voor hun hulp en wat ze hebben bereikt.
  7. Feestelijkheden: Organiseer een feestelijke gelegenheid, zoals een barbecue of een picknick, waarbij de vrijwilligers en hun familie worden uitgenodigd. Dit is een leuke manier om de vrijwilligers te bedanken en hun familie te betrekken bij het werk van de organisatie.

Het belangrijkste is om vrijwilligers te bedanken en hun inzet te waarderen, dit kan al door klein presentje. Het is een kleine investering van tijd en geld, maar het is een belangrijke manier om ze te motiveren en te behouden voor de organisatie.

hartjesslinger_hartjes_slinger_hart_vier_straal_glunder_plukdetijd_iederedag_geniet_carpediem_vierhetleven_cadeautip_lief_giftsbygött's doosjemeteenglimlach_glimlach_kaartjes_lief_berichtje_happy_vriendin_glimlach_blij_giftsbygötts zaaipakket_eetbare_bloemen_eetbarebloemen_jijbentgoudwaard_successenvieren_motiveren_inspireren_kleingebaargroteimpact