Kado van Jo en Mo

Valentijn, wat vieren we dan?

Valentijn, is een jaarlijks terugkerende feestdag die op 14 februari wordt gevierd in veel landen over de hele wereld. Het is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven door middel van cadeautjes, bloemen, kaarten en romantische gebaren. Maar wat en waarom vieren we het eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, tradities en de betekenis.

Geschiedenis van Valentijnsdag

De oorsprong van Valentijnsdag is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over hoe de dag is ontstaan. Een populaire legende zegt dat Valentijnsdag is vernoemd naar Sint-Valentijn, een priester uit Rome die leefde in de derde eeuw na Christus. Sint-Valentijn zou verliefde stellen in het geheim hebben getrouwd, omdat de toenmalige keizer Claudius II het huwelijk had verboden om zijn soldaten te stimuleren om te vechten zonder de afleiding van een gezin.

Een andere legende zegt dat Sint-Valentijn gevangen werd genomen en ter dood werd veroordeeld omdat hij christelijke koppels had getrouwd. Voordat hij werd geëxecuteerd, stuurde hij een briefje naar de dochter van zijn cipier en ondertekende het met “je Valentijn”, wat de oorsprong zou kunnen zijn van de romantische gebruiken van de dag.

Tradities van Valentijnsdag

Valentijnsdag is door de eeuwen heen geëvolueerd van een religieus feest tot een wereldwijd gevierde feestdag van romantiek en liefde. In veel landen is het gebruikelijk om kaarten, bloemen, chocolade en andere cadeaus uit te wisselen met geliefden.

Een andere traditie is de uitwisseling van “valentines”, kleine kaarten die vaak met een romantische boodschap worden versierd. Dit gebruik dateert uit de vroege 15e eeuw in Engeland, waar mensen liefdesbriefjes schreven en deze ondertekenden met “valentine”.

In sommige landen wordt Valentijnsdag gevierd als een dag om tekenen van waardering te geven aan vrienden en familieleden, in plaats van alleen aan romantische partners.

Betekenis van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een dag waarop mensen hun liefde en genegenheid voor elkaar uiten, maar het is ook een commerciële feestdag geworden waarop winkels en bedrijven profiteren van de traditie van het geven van cadeaus en kaarten.

Sommigen vinden dat Valentijnsdag te commercieel is geworden en dat het de nadruk legt op materialistische cadeaus in plaats van op echte liefde en verbondenheid. Anderen zien het als een kans om hun liefde en dankbaarheid voor hun dierbaren te tonen, en het kan een dag van vreugde en romantiek zijn voor stellen die hun liefde vieren.

Wij vinden het wel tof dat we één dag per jaar speciaal stil staan bij de liefde. Wat ons betreft in de breedste zin van het woord, dus niet alleen je lover maar stil staan bij iedereen die je liefhebt.

A6ansichtkaart_quote_humor_grappig_vrolijk_bybean_giftsbygotts_strooiliefdeinhetrondalsconfetti doosjeliefde_valentijn_valentijnsdag_liefde_verliefd_cadeauthe_tekstdoosje_give-X_giftsbygötts_inhoud