Kado van Jo en Mo

Trots zijn, de betekenis

Trots zijn wat betekent dat?

Heb jij wel eens nagedacht over de betekenis van het woord trots? Het woordje zelf is afgeleid uit het Duits en stamt al uit de 16de eeuw. Het grappige van dit woord is dat je het zowel positief als negatief kan uitleggen. Trots is namelijk iemands eergevoel, een menselijke emotie en kan ook omslaan naar ijdelheid of arrogantie… Deze laatste meer negatieve uitleg is opgekomen met de vertaling van de Luther bijbel, want hij geloofde niet in het eigen oordeel. Trots is daarmee synoniem aan een overmatig gevoel voor eigenwaarde.

Trots op jou!

Laten we beginnen met de positieve uitleg, trots op iemand zijn. Dat ben je bijvoorbeeld als iemand iets heeft bereikt. Daarmee geef je aan dat deze persoon iets goeds of moois heeft gedaan. Natuurlijk kun je ook trots op jezelf zijn, omdat je blij bent met wat je hebt bereikt. Wij Nederlanders zijn best kritisch van aard en daarmee niet zo snel trots. Dat mogen we best wat vaker zijn. Kijk naar wat er al is bereikt en staar je niet blind op wat er nog gedaan moet worden.

Er zijn ook uitdrukkingen waarbij deze positieve betekenis van trots extra kracht wordt bijgezet:

  • Zo trots als een pauw
  • Apetrots
  • Glimmen of glunderen van trots

Trots op jezelf, ben je dan meer waard dan anderen?

Als we trots negatief uitleggen, dan wordt het hoogmoed. Dan voel je je beter dan iemand anders.  Dat kan er voor zorgen dat je arrogant overkomt, hooghartig. In de jaren 80-90 was dit vaak de reden waarom ouders niet vaak zeiden dat ze trots waren op hun kinderen. Daar werd je misschien wel verwaand van en dat kon niet!

Ook deze negatieve kant van trots kent een paar uitdrukkingen:

  • Naast je schoenen lopen van trots
  • Zwellen van trots
  • Hoogmoed komt voor den val

Trots met mate

Als je de rijtjes uitdrukkingen naast elkaar zet dan voel je haarfijn waar de scheidslijn zit tussen beide uitingen van trots.

Dus laat je niet weerhouden om je trotsheid naar iemand uit te spreken, wees hierin attent. Daarmee tover je een glimlach op iemand’s gezicht! En ben ook trots op jezelf, maar wel met mate ;-)

apetrots_apetrotsopjou_apekoppen_drop_snoepcadeau_katjadrop_bananendrop_giftsbygotts A6_Ansichtkaart_kaartjesturen_persoonlijk_quote_makeyourselfproud_trots A6Ansichtkaart_kaartje_kaartjesturen_greetz_hallmark_kaartje2go_post_brievenbuspost_giftsbygötts_beproud_ofyourprogress_muchable