Kado van Jo en Mo

Opkikker, wat is de betekenis?

De uitdrukking “opkikker” wordt gebruikt om iemand op te vrolijken of op te beuren. Bijvoorbeeld als iemand ziek is of als je iemand een hart onder de riem wilt steken. Bekende voorbeelden zijn de slogan van vakantie- en attractiepark Duinrell “kom opkikkeren op Duinrell”  of Stichting Opkikker die een lichtpuntje willen bieden aan gezinnen met een ziek kind. Dat maakte ons nieuwsgierig waar de uitdrukking vandaan komt, dus gingen we op zoek naar het antwoord.

Oorsprong Opkikker

De oorsprong van deze uitdrukking is niet precies bekend, maar er zijn wel drie mogelijke verklaringen voor:

  1. Een mogelijke oorsprong van de uitdrukking ligt in de volksgeneeskunde. In oude medische handboeken wordt het woord “kikker” gebruikt als synoniem voor “hart”, en de uitdrukking “een kikker in de borst hebben” werd gebruikt om te verwijzen naar een gevoel van beklemming of benauwdheid op de borst. Het idee achter een “opkikker” zou dan zijn dat deze een verkwikkend effect heeft op het hart, waardoor het gevoel van beklemming verdwijnt en de stemming verbetert.
  2. Een andere mogelijke oorsprong van de uitdrukking ligt in het gebruik van het woord “opkikker” in de zeevaart. In de tijd van de grote ontdekkingsreizen werden op schepen vaak kikvorsmannen meegenomen, die bij het aanleggen van het schip in de haven het water inspecteerden en eventuele problemen rapporteerden. Wanneer een kikvorsman tijdens zo’n inspectie een wrak of een verloren gewaande lading ontdekte, sprak men van een “opkikker”, omdat de vondst de bemanning een flinke oppepper gaf.
  3. Tot slot is er nog een derde mogelijke oorsprong van de uitdrukking, namelijk in de betekenis van het woord “kikker” als symbool voor vernieuwing en wedergeboorte. In veel culturen wordt de kikker gezien als een symbool van vruchtbaarheid en vernieuwing, omdat deze zich voortplant door middel van eieren die zich ontwikkelen tot kikkervisjes. Een “opkikker” zou dan een versterkend middel zijn dat helpt om iemand nieuw leven in te blazen.

Wat de oorsprong ook is, het geeft wel aan waarom de “kikker” vaak als symbool wordt gebruikt alsmede de kleur groen. Het stemt positief en wordt daarom gebruikt om iemand op te vrolijken en te ondersteunen in tijden van nood. Door deze uitstraling van hoop en optimisme, is een opkikker heel geschikt om iemand weer terug te brengen naar een positieve en energieke gemoedstoestand.

A6Ansichtkaart_kaartje_kaartjesturen_greetz_hallmark_kaartje2go_post_brievenbuspost_giftsbygötts_opkikkervoorjou