Kado van Jo en Mo

Jij bent goud waard, waar komt de uitdrukking vandaan?

Mijn moeder staat altijd klaar voor mij klaar. Ze woont helaas niet in de buurt, maar ik weet dat als ik haar dringend nodig heb ze meteen in de auto springt. Daarnaast is ze een moeder die me graag verwent, bijvoorbeeld door eigen gemaakte erwtensoep mee te geven. Ze is ook heel zorgend naar anderen, wat zich uit in vrijwilligerswerk. Kortom mijn moeder is echt goud waard. Jij hebt vast ook wel iemand in je omgeving bij wie je denkt “jij bent goud waard”, maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

Drie theorieën

De uitdrukking “jij bent goud waard” wordt gebruikt om iemand te vertellen dat hij of zij zeer waardevol is. De oorsprong van deze uitdrukking is niet bekend, maar er zijn drie verschillende theorieën over waar het vandaan zou kunnen komen.

  1. De eerste theorie zegt dat de uitdrukking afkomstig is uit het idee dat goud een zeer waardevol en kostbaar metaal is. Het idee is dat als iemand “goud waard” is, hij of zij net zo kostbaar is als het edelmetaal.
  2. Een andere theorie is dat de uitdrukking is afgeleid van de middeleeuwse gewoonte om mensen uit te drukken in termen van edele metalen. In deze tijd werden mensen soms vergeleken met edelmetalen om hun waarde en status aan te duiden. In deze context zou de uitdrukking “jij bent goud waard” betekenen dat iemand van onschatbare waarde is.
  3. Een derde theorie is dat de uitdrukking afkomstig is uit de Bijbel. In verschillende passages van de Bijbel wordt goud gebruikt als symbool voor waarde en rijkdom. Bijvoorbeeld in Spreuken 16:16: “Hoeveel beter is het te verwerven wijsheid dan goud, en te verwerven inzicht dan zilver!”

Hoewel de exacte oorsprong van de uitdrukking dus niet bekend is, hoeft dat natuurlijk geen reden te zijn om niet uit te spreken. Gebruik het vooral om iemand te vertellen hoeveel hij of zij wordt gewaardeerd en hoe waardevol hij of zij is voor anderen. Jij bent goud waard is en blijft een krachtige manier om iemand te vertellen hoeveel hij of zij voor anderen betekent. Wie is voor jou goud waard?

zaaipakket_eetbare_bloemen_eetbarebloemen_jijbentgoudwaard_successenvieren_motiveren_inspireren_kleingebaargroteimpact