Kado van Jo en Mo

Inpakpapier, alles wat je altijd al wilde weten

Inpakpapier, de oorsprong

Het gebruik van inpakpapier om cadeaus in te pakken is al een lange traditie in verschillende culturen. Het exacte moment en de persoon die het heeft uitgevonden is echter niet bekend. Het gebruik voor cadeaus is waarschijnlijk ontstaan in het oude China en werd in het Westen pas populair in de 19e eeuw. In het begin werd inpakpapier voornamelijk gebruikt door handelaren om goederen in te pakken, maar later werd het ook gebruikt om cadeaus voor speciale gelegenheden zoals Kerstmis en verjaardagen in te pakken. In de 20e eeuw werden er steeds meer ontwerpen en patronen ontwikkeld en kwamen er ook nieuwe materialen op de markt, zoals vloeipapier en glanzend inpakpapier.

Hoewel de uitvinder van inpakpapier niet bekend is, blijft het een belangrijk onderdeel van de cadeaucultuur en heeft het geleid tot de ontwikkeling van vele verschillende ontwerpen en stijlen.

Cadeauverpakking

Inpakpapier is vandaag de dag een belangrijk element van cadeauverpakking. Het juiste papiertje kan het cadeau er aantrekkelijker en feestelijker laten uitzien. Bovendien laat het de ontvanger zien dat er veel aandacht en zorg is besteed aan het cadeau. Hieronder enkele aspecten om rekening mee te houden bij het gebruik.

  1. Soorten inpakpapier: Er zijn verschillende soorten inpakpapier verkrijgbaar, zoals effen papier, papier met patronen, glanzend papier, vloeipapier en cadeauzakjes. Kies het type papier dat past bij de gelegenheid en het cadeau dat je gaat inpakken. Extra leuk dus om meerdere soorten in huis te hebben zodat je naar hartenlust kunt variëren.
  2. Patroon en kleur: Het patroon en de kleur van het papier moeten passen bij de gelegenheid en de persoon voor wie het cadeau is. Voor een verjaardag of een feestdag kun je kiezen voor heldere en levendige kleuren, terwijl je voor een meer formele gelegenheid juist voor neutrale kleuren zou kunnen gaan. Als je voor een dubbelzijdige variant gaat, kun je met hetzelfde papiertje meerdere doelen dienen. Extra feestelijk als je het dubbelzijdig gebruikt door een strookje om te vouwen.
  3. Maat en vorm: Kies een papiertje dat past bij de grootte en de vorm van het cadeau. Het is belangrijk om genoeg inpakpapier te hebben om het cadeau volledig te kunnen bedekken en om te voorkomen dat het scheurt. Wees dus niet zuinig maar eerder royaal en knip het netjes bij.
  4. Accessoires: Het gebruik van accessoires kan het inpakpapier er nog aantrekkelijker laten uitzien. Denk bijvoorbeeld aan strikken, linten, stickers en cadeaulabels. Met accessoires maak je het persoonlijker en extra feestelijk.
  5. Duurzaamheid: Inpakpapier kan een grote impact hebben op het milieu. Daarom kun je steeds vaker kiezen voor duurzame opties, zoals gerecycled inpakpapier, biologisch afbreekbaar inpakpapier of herbruikbare cadeautasjes en dozen. Zo kun je op een duurzame manier cadeaus inpakken en bijdragen aan een beter milieu.

Leef je uit en maak je eigen mooie creaties!

kartos_italie_toscane_italiaanscadeaupapier_luxepapier_inpakpapier_inpakvel_70x100cm_zonnebloemen collectivewarehouse_limitededition_cadeauzakje_12x19cm_giftsbygotts_roze_goud_hartjes cadeaupapier_luxe_stevig_bedrukt_dubbelzijdig_50x70_Duitsland_giftsbygotts_hartjes_lief_valentijn