Kado van Jo en Mo

Hoe bedank je medewerkers?

Hoe bedank je medewerkers?

Van je medewerkers verwacht je dat ze hun taken naar behoren uitvoeren. Een vanzelfsprekendheid, zou je eigenlijk zeggen. En alhoewel dat waar is, is het belangrijk om af en toe je waardering hierover uit te spreken. De waarde van een oprecht compliment of een klein, persoonlijk presentje wordt vandaag de dag echter nog te vaak onderschat. En dat terwijl het uiten van je waardering veel positieve dingen kan teweegbrengen. Maar hoe bedank je je medewerkers?

Wees concreet in je complimenten

Complimenten hebben alleen effect wanneer deze oprecht worden gegeven en niet te algemeen zijn. ‘Goed bezig’ is een voorbeeld van een compliment dat bij een medewerker weinig tot niets teweeg zal brengen. Benoem in plaats daarvan concreet waarvoor je die persoon dankbaar bent. Bijvoorbeeld omdat hij of zij gisteren heeft overgewerkt, taken van een zieke collega heeft overgenomen of zinvolle onderwerpen heeft aangesneden tijdens de vorige teamvergadering. Dergelijke complimenten stimuleren bovendien de motivatie en productiviteit.

Leuke uitjes of borrels als bedankje

Wil je niet één specifieke medewerker, maar een heel team bedanken? Kies er dan voor om bijvoorbeeld een gezellige borrel te organiseren. Het afsluiten van de week of maand onder het genot van een drankje (en eventueel hapje) is gezellig en draagt ook bij aan de onderlinge saamhorigheid. Wil je iets meer dan alleen dat? Organiseer dan een leuk dagje uit. Op dit gebied bestaan er het hele jaar door voldoende mogelijkheden.

Bedank je medewerkers met een presentje

Ook met een presentje kun je laten zien dat je de inzet van je medewerkers waardeert. Dit hoeft geen groot cadeau te zijn. Een kleinigheidje zorgt vaak al voor een verrassing en brengt een waar gevoel van waardering teweeg. Klein gebaar, grote impact! Denk overigens niet alleen aan je medewerkers die fysiek op de werkvloer aanwezig zijn, maar ook aan degenen die remote werken. Wanneer je remote werkt, is het soms moeilijk het gevoel te hebben dat je bij het team hoort.