Kado van Jo en Mo

Een bullet journal, wat is het eigenlijk?

Een bullet journal, ook wel bekend als BuJo, is een systeem voor het bijhouden van notities en planning dat is ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn. Het is bedacht door Ryder Carroll en is een combinatie van notitieboek en planner. Het is anders dan een traditionele planner omdat het blanco pagina’s gebruikt die je zelf kunt opmaken en indelen. Je kunt dus zelf bepalen hoe je de pagina’s indeelt en welke informatie je erop zet. Dit maakt het mogelijk om het systeem aan te passen aan je persoonlijke behoeften.

Symbolen

De basis van een bullet journal bestaat uit symbolen, ook wel bullets genoemd, die je gebruikt om je notities en taken te organiseren. Deze symbolen zijn:

  • Een punt (•) voor taken
  • Een kruisje (X) voor voltooide taken
  • Een cirkel (o) voor afspraken
  • Een sterretje (*) voor belangrijke taken
  • Een uitroepteken (!) voor urgente taken
  • Een pijltje (<, >, or <->) om taken te verplaatsen naar een andere dag

Naast de bullets kun je ook collecties maken in je bullet journal. Dit zijn verzamelingen van notities of taken die bij elkaar horen, zoals een boekenlijst, een vakantieplanning of een project. Collecties worden meestal genoteerd op de eerste pagina van het boek, met een inhoudsopgave voor makkelijke verwijzing.

Een belangrijk aspect van een bullet journal is dat je het systeem aanpast aan je eigen behoeften. Je kunt pagina’s maken voor bijvoorbeeld activiteiten planningen, verjaardagskalender, mood tracking of dagboeknotities. Daarnaast kun je creatief zijn en je bullet journal versieren met bijvoorbeeld handlettering, tekeningen, washitape of stickers. Op social media vind je hier heel veel inspiratie voor, er zijn echte bullet journal artiesten. Dus laat je vooral inspireren door anderen.

Let wel goed op de dikte van de pagina’s. De goedkopere bullet journals hebben papier wat snel doordrukt en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Ga dus op zoek naar een stevig exemplaar.

Al met al is een bullet journal een flexibel en persoonlijk systeem om notities en planning bij te houden. Het is een creatieve en effectieve manier om je productiviteit te verhogen, en kan een leuke manier zijn om je creativiteit te uiten. Enjoy!

Pimpelmees_stationery_dieren_kleurrijk_giftsbygotts_bulletjourna;_mint collectivewarehouse_washitape_inpakken_giftsbygotts_millefleurs_bloemen_rozewit