Kado van Jo en Mo

Arabica of Robusta koffiebonen, dit zijn de verschillen

Arabica of Robusta?

Het grootste verschil tussen Arabica en Robusta bonen is de smaak en kwaliteit van de koffie die ze produceren. Hieronder staan enkele belangrijke verschillen tussen beide soorten koffiebonen:

  1. Smaakprofiel: Arabica bonen hebben over het algemeen een mildere, zoetere en meer fruitige smaak met een hogere zuurgraad. Robusta bonen hebben daarentegen een meer bittere, aardse smaak met een hoger cafeïnegehalte.
  2. Cafeïnegehalte: Arabica bonen bevatten doorgaans minder cafeïne, ongeveer 1% tot 1,5%,  dan Robusta bonen die ongeveer 2,7% cafeïne bevatten.
  3. Kosten: Arabica bonen zijn vaak duurder dan Robusta bonen, vanwege de hogere kwaliteit en het feit dat de teelt van Coffea arabica planten vaak meer tijd en zorg vergt. Robusta bonen zijn echter goedkoper en worden vaak gebruikt in goedkopere koffiemerken.
  4. Teeltomstandigheden: Arabica bonen worden voornamelijk verbouwd op hogere hoogtes in bergachtige gebieden. Ze hebben veel zorg en aandacht nodig bij het kweken. Robusta bonen groeien beter op lagere hoogtes in vlakke gebieden. Daardoor zijn ze over het algemeen minder gevoelig voor ziekten en plagen.

In het algemeen wordt Arabica koffie beschouwd als de beste keuze voor een rijke, complexe koffiesmaak, terwijl Robusta koffie vaak gebruikt wordt voor goedkopere koffiesoorten of in melanges om de koffie een extra “kick” te geven.

Op de verpakkingen van koffie kun je terugvinden of het 100% arabica is of dat er een mix van bonen is gebruikt. In winkels waar verse koffiebonen worden verkocht, mag je er van uit gaan dat het 100% arabica koffies zijn. Bij twijfel kun je natuurlijk gewoon even vragen.

Om zelf het verschil tussen Robusta en Arabica te ervaren, kun je een keer een smaaktest doen door beiden naast elkaar te proeven. Het beste is dan om “blind” te proeven dus zonder dat je weet welke het is. Dan heb je namelijk geen vooroordeel en is het meest eerlijk. Leuk om een keer met andere koffieliefhebbers te doen!

blauw_coffeeaddict_zwart_koffie_cappuccino_machiatto_espresso_lungo_latte_giftsbygötts_goudenlepel coffeebrewer_thebrewcompany_worldsofcoffee_koffiereis_koffie_zuidamerika_afrika_versekoffie_reiskoffie_koffieonderweg_giftsbygött's_mannencadeau