Kado van Jo en Mo

Ansichtkaarten

Ansichtkaarten zijn een soort briefkaarten die mensen sturen om groeten of nieuws te delen met vrienden en familie. In tegenstelling tot normale briefkaarten, hebben ansichtkaarten vaak een afbeelding aan de voorkant die past bij de bestemming of het thema van de kaart. Ze zijn er al sinds de late 19e eeuw in gebruik en worden nog steeds veelvuldig gebruikt in de hele wereld.

Geschiedenis van de ansichtkaart

Het gebruik van ansichtkaarten begon in de late 19e eeuw in Europa. In 1869 werd in Oostenrijk-Hongarije de het eerste exemplaar uitgegeven. Een paar jaar later in 1872, introduceerde de Duitse drukker Heinrich von Stephan de ansichtkaart als onderdeel van het postdienst-systeem. Het werd toen een goedkoper alternatief voor de brief, aangezien de posttarieven lager waren dan voor brieven. Bovendien konden ansichtkaarten gemakkelijk worden verstuurd en ontvangen, waardoor het snel populair werd als middel om groeten en nieuws te versturen.

Aan het begin van de 20e eeuw werd de populariteit nog verder vergroot doordat de beeldkwaliteit van de kaarten steeds beter werd en de productie goedkoper. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruik beperkt, maar na de oorlog werden ze weer populair en er verschenen zelfs ansichtkaarten met foto’s van de frontlinies.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werden ansichtkaarten gebruikt om reclame te maken voor toeristische bestemmingen en beroemde monumenten, waardoor ze een gewild verzamelobject werden. In de loop der tijd zijn ansichtkaarten geëvolueerd en hebben ze verschillende vormen aangenomen, waaronder met humoristische afbeeldingen, afbeeldingen van beroemdheden en kaarten van steden en landschappen.

Productieproces

Moderne ansichtkaarten worden meestal gedrukt op dik karton of glanzend papier. De afbeelding aan de voorkant van de kaart wordt meestal afgedrukt met behulp van lithografie, zeefdruk of digitale afdruktechnieken. De tekst en het adres worden meestal gedrukt op de achterkant van de kaart. Veel kaarten hebben ook een kleine ruimte waarop de afzender een persoonlijke boodschap kan schrijven.

Verzamelaars

Het verzamelen van ansichtkaarten is een populaire hobby en er zijn vele duizenden ansichtkaarten die zijn uitgebracht in de loop der jaren. Er zijn clubs en verenigingen over de hele wereld voor de échte verzamelaars en er zijn zelfs beurzen waar verzamelaars kaarten kunnen kopen, verkopen en ruilen.

A6ansichtkaart_quote_humor_grappig_vrolijk_bybean_giftsbygotts_startmetstralen A6_Ansichtkaart_kaartjesturen_persoonlijk_quote_wakeup_kickass_repeat_inspireren_motiveren A6Ansichtkaart_kaartje_kaartjesturen_greetz_hallmark_kaartje2go_post_brievenbuspost_giftsbygötts_thefriendlycolleague_thankyou_goingthextramile